TIPS / KÖP & SÄLJ

Att köpa & sälja begagnad kamera eller fotoprylar – tänk på detta

Är det dags för att köpa kamera? Eller kanske sälja en som bara ligger? Här får du tips på vad du ska tänka på både som säljare eller köpare av begagnade fotoprylar.

Göra kap, hitta kameror som inte säljs nya eller bara spara pengar? Sälja fotoprylarna som ändå bara ligger och dammar, eller dra in pengar till en uppgradering och systembyte? 

Ja, anledningarna kan så klart vara många, men lika många problem kan man stöta på när det går fel: de köpta prylarna du just fått fungerar inte, pengarna kommer inte in på kontot när du sålt något – och det där som verkade vara ett kap eller lätta extrapengar blev inte som du tänkt dig.

Det finns alltså en hel del att tänka på vid begagnataffärer, vare sig du är köpare eller säljare. Här tar vi upp de viktigaste tipsen att tänka på, både när du säljer dina begagnade fotoprylar eller är på väg att köpa använda grejer från någon annan. Egentligen är tipsen likadana från båda håll.

Göra kap, hitta kameror som inte säljs nya eller bara spara pengar? Sälja fotoprylarna som ändå bara ligger och dammar, eller dra in pengar till en uppgradering och systembyte? 

Ja, anledningarna kan så klart vara många, men lika många problem kan man stöta på när det går fel: de köpta prylarna du just fått fungerar inte, pengarna kommer inte in på kontot när du sålt något – och det där som verkade vara ett kap eller lätta extrapengar blev inte som du tänkt dig.

Det finns alltså en hel del att tänka på vid begagnataffärer, vare sig du är köpare eller säljare. Här tar vi upp de viktigaste tipsen att tänka på, både när du säljer dina begagnade fotoprylar eller är på väg att köpa använda grejer från någon annan. Egentligen är tipsen likadana från båda håll.

För dig som säljer eller köper en kamera eller ett objektiv finns en del grejer att tänka på, både för att underlätta för dig som säljare men även för att du som köpare ska känna dig trygg och faktiskt uppleva annonsen som trovärdig.  

Var noggrann med att läsa beskrivningen som köpare. Och att beskriva varan, som säljare.

1. Tänk på vad du vill själv skulle vilja veta om prylen

Som säljare handlar mycket handlar om att uppge rätt, relevant och viktig information så att köparen förstår vad det är du säljer, vilket skick prylen är i, vad som ingår, eventuella noteringar om något som inte är uppenbart, samt hur betalningen ska gå till. 

Ska du sälja ett objektiv så är det exempelvis inte uppenbart hur bra en köpare känner till kameror och objektiv – att de måste passa. Alla vet inte hur det förhåller sig, och med tredjepartsobjektiv blir det ibland ännu svårare. Passar ett Sigma till en Leica? Eller passar det till Nikon? Och – medföljer motljusskydd?

Som köpare gäller det att granska bilderna och informationen så att man vet vad man faktiskt köper och får med.

2. Beskriv produktens skick

Skador eller trasiga delar bör visas och redovisas, liksom en beskrivning över skicket. Är det något som inte fungerar? Beskriv vad. Är det något som är annorlunda än vad man som köpare skulle kunna tro? Förklara vad.

Som köpare gäller det att granska bilderna och ställa motfrågor när det är möjligt, om det är något som verkar oklart, bristfälligt beskrivet eller där säljaren inte alls tagit upp något som är uppenbart på bilderna.

3. Rengör varan

Det låter som en självklarhet att man vill visa upp en produkt från sin bästa, därför är det bäst att snygga till varan så den ser ren och fin ut – vilket också ger bättre bilder och en känsla av en väl omhändertagen produkt. 

Om det gäller en kamera eller objektiv så gäller det att ta det försiktigt – använd inte rengöringsmedel som kan skada gummit eller ytan, utan använd vanligt vatten på en mjuk duk, exempelvis en liten handduk. Samma sak gäller linsytan på ett objektiv, som är känslig för repor, så blås först bort smuts så att du inte smetar runt detta och skadar linsytan. Sedan kan du göra rent ytan med exempelvis en fin putsduk.

Använd exempelvis inte svampar eller annat halvhårt för att göra rent, det kan skada ytan mekaniskt.

Fotografera varan så den ser ren och fin ut, och att köparen kan se skicket – utan att ljuga.

4. Fotografera varan

Genom att ta bilder från olika vinklar på exempelvis en kamera, kan en potentiell köpare förstå skicket. Försök att fotografera så rena bilder som möjligt där produkten syns tydligt och framhävs, exempelvis genom att ha en enkel, enfärgad bakgrund. Du kan fotografera på ett bord eller golv för att göra det enkelt.

Ta inte med prylar i bilden som du inte säljer. Ett vanligt trick på säljsajter är att ha med många prylar på bilden som man tror ingår, något som sedan står i det finstilta i beskrivningen: "OBS endast kameran" – trots att alla bilder hade en finfin systemkamera med både objektiv och väska på bilderna.

Som köpare kan du tänka på att bilderna är just fixade och vissa gånger även förbättrade, vilket innebär att du måste tänka dig in i hur varan kanske ser ut i verkligheten. Val av ljus, ställe för fotografering och vinklar påverkar hur man upplever varan. Begär fler bilder om du inte ser hela varan.

5. Allt syns inte på bilderna

Även om du tar bra bilder så syns inte allt. Har objektivet repor? Fungerar autofokusen utan anmärkning? Är alla funktioner okej? Har du gjort någon service som skulle behöva nämnas – som kanske även är till din fördel? En havererad slutare som bytts på en kamera har antagligen många, många exponeringar kvar innan den rasar igen.

Beroende på kameramodell kan en kameras slutare klara mellan 50 000 och 500 000 bilder. Därför är det intressant att veta var i livscykeln en slutare befinner sig – kostnaden att byta kan nämligen vara riktigt hög – och för kameror som har några år på nacken är priset för ett slutarbyte antagligen högre än kamerans värde.

Om du ska köpa en kamera är det alltså en bra idé att ta reda på hur många bilder som tagits med den, eller vilken status det är på batteriet som följer med. Samma sak gäller ett objektiv – hur känns fokuseringen och hur följsam är zoomen? 

6. Visa antal exponeringar

När du ska sälja en kamera bör du försöka ta reda på hur många exponeringar din kamera du ska sälja har. Absolut lättaste sättet att ta reda på antalet exponeringar är att ta en bild med din kamera, öppna den i Photoshop, gå in under Arkiv/Filinformation, vilket öppnar datafönstret för EXIF-informationen hos bilden. Här finns en avdelning för "Rådata" där man också kan söka efter en datasträng, i detta fall heter det vi är intresserad av "Image Number", i den senare delen av all data.

Har du tur står här något annat än "0" som värde, vilket inte är helt ovanligt för vissa modeller. Står det exempelvis 58312 så är det detta som är antalet exponeringar för din kamera. Står det, som i detta fall "0", så fungerar inte Photoshop som hjälpmedel – vi måste ta ytterligare hjälp för att få fram antalet från just din kamera. 

På sajten camerashuttercount.com finns möjligheten att ladda upp en bildfil för att sedan låta den sajten ta del av EXIF-informationen, och på så vis luska fram hur många bilder din kamera tagit. Viktigt här är att bilden är direkt från kameran och bildbehandlad däremellan, då kan informationen förändras.

För den som fortfarande har problem att hitta svar finns en hel uppsjö program och sajter som erbjuder möjligheten att hitta antal exponeringar, men av mer eller mindre kvalitet, så håll koll på vad du hittar. En snabb googling på "shutter count program" låter dig hitta programvaror för olika plattformar, som Mac, PC och Linux.

Som köpare kan du använda denna guide för att tipsa säljaren om hur man får reda på antalet slutarrörelser om denne inte vet hur man ska göra – eller be att få en bildfil som är nytagen skickad till dig för att själv ladda upp den på exempelvis camerashuttercount.com.

Annonsera, auktionera, forum eller sociala medier?

För dig som vill både sälja eller köpa en begagnad kamera eller fotoprylar finns flera alternativ. Då är det bra att hålla koll på vad som gäller – och inte gäller – när det gäller affären.

När du säljer eller köper en vara till en annan privatperson gäller inte konsumentlagen, något som innebär att du inte har ångerrätt, bytesrätt eller möjlighet till öppet köp. Detta betyder i sin tur att det är svårare att häva ett köp när man väl ingått i ett avtal, något som för köp mellan privatpersoner följer den så kallade köplagen. Du kan exempelvis inte skicka tillbaka varan i retur som om du köpt det i en butik, bara för att du ångrar dig.

Blocket

Annonsplatsen Blocket har exempelvis en checklista på saker för en säker affär, och det är att aldrig göra köp utanför plattformen, då man kan bli lurad att använda falska betaltjänster. I samband med detta varnar de även för länkar som postas i Blocket-chatten. De föreslår därför deras egna säkra betalning.

En annan sak de nämner är också att man aldrig ska betala varan i förväg, utan först när du kontrollerat den. Som ett extra lager av säkerhet har Blocket även verifierade profiler, där du som köpare kan se om en person har verifierat sig med BankID. För större köp- och säljärenden har Blocket även möjlighet att använda digitala kontrakt som kan signeras och verifieras, och fungerar som en underskrift på affären och dealen.

Tradera

Ett annat ställe att sälja och köpa på är Tradera, med möjlighet att lägga till köpskydd som ska hjälpa dig som köpare att inte bli lurad – om varan inte är densamma eller felaktig så rycker Tradera in.

Tradera är omdömesbaserat, vilket innebär att du kan se betyg hos de som du tänkt göra affärer med. Här kan du alltså enkelt och snabbt se om någon verkar krånglig att ha att göra med. Samma sak gäller för dig som säljare – det blir svårare att locka till sig köpare om du inte har bra betyg.

Traderabetalning innebär att du väljer själv om du vill betala med Swish, Klarna, kort, Google Pay eller Apple Pay. Pengarna sätts då in på säljarens bankkonto oavsett hur du betalat. Ett extra lager av säkerhet läggs till då säljarens identitet verifieras av Tradera med BankID innan utbetalning. Vid köp av dyrare varor rekommenderar även Tradera att man väljer till köparskydd.

Facebook

Facebook Marketplace är en annan marknadsplats där man enkelt kan lägga ut sina prylar till försäljning. Fördelen här är att man enkelt kan nå många i sin närhet, och att man själv får styra upp själva diskussionen, försäljningen och betalningen.

Nackdelen är just densamma – du själv måste ta hand om och ansvar för hur affären ska gå till, och du och köparen (eller säljaren) måste komma överens om leveransmetod, betalningsmetod och hur köpet ska genomföras.

Som många vet så behöver man inte vara sig själv på Facebook, så a och o är att gå in på profilen hos den du ska göra affärer med för att se om det varit någon relevant och äkta aktivitet på profilen, hur länge den funnits på Facebook, och om det går att se några ansikten på personen (som inte är stulna från andra konton). 

Det gäller alltså att verifiera så gott det går att personen är äkta. En Facebook-profil kan bli kapad och då kan någon annan ta över kontot eller utge sig för att vara personen – vilket kan visa sig vara fejk. En bra grej är att se om man har några gemensamma vänner, vilket ökar trovärdigheten att personen finns.

När du säljer eller köper en vara på Facebook så är det också vanligt att det blir lite mer "vilda västern", med folk som lägger ut saker till försäljning här, men även på auktion där, och att en person vill köpa den och du säger ja, men att personen sedan ändrar sig – och samma sak åt andra hållet. Å ena sidan gäller köplagen som menar att att man ingått avtal när båda bekräftat ett köp eller en försäljning, men å andra sidan får man välja sina strider.

Forum

Att handla på forum är nog antagligen ungefär samma sak som att handla på Facebook, med den skillnaden att det kan vara lättare att verifiera vem man har att göra med om forumet eller plattformen har möjlighet eller krav till verifiering av identitet. 

Alla plattformar har däremot ingen verifieringsprocess och står själva inte ansvariga för om det går snett, vilket innebär att du aldrig ska köpa eller sälja en vara på ett forum där du inte kan vara säker på att den på andra sidan faktiskt har goda avsikter. Man rekommenderas därför att inte göra affärer på forum där man kan skapa ett konto och lägga upp en köp- eller säljannons endast genom att ange sin epost. 

Ett epost-konto går enkelt att skapa och är gratis och är även vara svårt att spåra till en person, vilket är en guldgruva för den som vill luras. Ett alternativ om man ändå vill använda sig av ett forum utan denna säkerhet, är att man möts öga mot öga för att göra upp affären. Begär då som köpare att få se den andra personens identitetshandlingar så att du vet vem du gör affärer med om någonting krånglar eller går sönder framöver. 

Som säljare så kräver du så klart betalning på plats, antingen kontakt eller genom swish. Om någon börjar krångla med banköverföring eller liknande när du ska sälja en kamera och står med personen, så dra dig ur – många säljare har lurats av just detta.