fotopris
Fotobokstipendiet 2025 tilldelas två nyskapande bokprojekt

Hasselbladstiftelsen tilldelar årets Fotobokstipendier till fotograferna Ting Bang Tsai, Taiwan och Paweł Starzec, Polen.
Fotobokstipendiet delas sedan 2016 årligen ut av Hasselbladstiftelsen för att stödja produktion och publicering av fotografiska bokprojekt, men för 2025 är det är första året de är öppna för internationella sökande.
Nu meddelar Hasselbladsstiftelsen att årets urval präglas av både stark konstnärlig integritet och dokumentär kraft, något de hittat hos taiwanesiska Ting Bang Tsais fotoboksprojekt "Glamorous Aunt JIN YUN" och polska Paweł Starzecs "Makeshift".

Ting Bang Tsai – Glamorous Aunt JIN YUN
I Glamorous Aunt JIN YUN möter vi ett nära samarbete mellan en 72-årig kvinna och en ung manlig fotograf som med lätt hand tar upp stora och svåra frågor om skönhetsideal, normer, ålderism, kulturimperialism och exhibitionism. Resultatet är en hänförande bok med egensinnig formgivning där nytagna porträtt blandas med äldre bilder – ett porträtt av Jin Yun som med sin självsäkerhet väcker både beundran och livsglädje.

– Att få Hasselbladstiftelsens fotoboksstipendium är en stor ära – och ärligt talat, en ovanlig form av internationellt stöd. Det känns som ett ögonblick då en liten plats som Taiwan, och konstnärer härifrån, får synas och höras. Stipendiet ger mig möjlighet att arbeta vidare med boken i min egen takt, och så småningom att publicera den – att kunna dela den med fler. Men det handlar om mer än bara finansiering – det är ett uttryck för tillit. En tro på att fotoböcker, som ett långsamt och eftertänksamt sätt att se och dokumentera, fortfarande har betydelse – och verklig kraft, förklarar Ting Bang Tsai.
Ting Bang Tsai (f. 1999) har under hela sitt liv pendlat mellan Taiwan och Vietnam. Han är självlärd fotograf med bakgrund i filosofi, konst och performance, och har redan fått internationell uppmärksamhet för sitt arbete. År 2024 tilldelades han bland annat First Book Award av Aperture Foundation vid Paris Photo samt Dummy Book Award vid Singapore International Photography Festival för sin bok Born from the Same Root.

Paweł Starzec – Makeshift

Hur kan så mycket grymheten och ohygglig smärta dölja sig i det alldagliga? I välkomponerade landskapsfotografier ser vi hyreshus, en skolbyggnad, en solkysst slänt eller en park där det idag står ett tivoli. Alla är de dokumenterade platser i Bosnien och Hercegovina där människor systematiskt torterades, våldtogs, lemlästades och avrättades under Bosnienkriget. Efteråt, i ett aktivt arbete att bygga nationalstaten och radera krigets realiteter, återfår platserna sin vardaglighet och sina ursprungliga funktioner. Den polske fotografen Pawel Starzecs låter bilderna akompanjeras av offrens skriftliga vittnesmål. Boken Makeshift dokumenterar på detta sätt en fasanfull historia som tyvärr upprepats många gånger världen över, men aldrig har den skildrats med en sådan exakthet och närvaro.

– Stipendiet från Hasselbladstiftelsen är helt avgörande för att jag ska kunna färdigställa ett projekt som jag har arbetat med i nästan åtta år. I år är det trettio år sedan Daytonavtalet, som satte stopp för kriget – ett krig vars spår den här serien fokuserar på. Jag tycker att det är ett bra tillfälle att sammanfatta olika försök att berätta om platser och händelser kopplade till konflikten, som är mindre kända för allmänheten. Det känns dessutom dubbelt viktigt i ljuset av den nuvarande politiska situationen i regionen, och den grymma upprepningen av historien, berättar Paweł Starzec.
Paweł Starzec (f. 1993) är dokumentärfotograf, sociolog och lärare verksam i Polen. Hans arbete fokuserar på långsiktiga projekt som visualiserar komplexa samhällsprocesser. Han har bland annat mottagit Young Poland-stipendiet från Polens kulturministerium, PixHouse Talent of the Year och Spojrzenia Award. Han är även vice dekan på designfakulteten vid SWPS-universitetet i Warszawa.