PROGRAMVARA

Fujifilm X Webcam uppdaterat – fungerar nu på MacOS Sonoma

Version 2.2.0 löser problemen med att Fujifilm-kameror inte upptäcks av MacOS, och därför inte kunnat användas som webbkameror.

För den som inte har fått sin Fujifilm-kamera att fungera som webbkamera när man kopplat in den till en Mac-dator med MacOS 14.1 eller senare så finns nu en lösning. Fujifilm har uppdaterat programvaran för sitt pluginprogram Webcam X, som nu har stöd för Sonoma och den första säkerhetsuppdateringen, 14.1. 

Stödet fanns och fungerade i version 14.0, men i samband med att Apple släppte sin säkerhetsuppdatering till MacOS Sonoma, alltså från version 14.0 till 14.1, infördes strängare krav på mjukvaran som hanterar kamerorna samt hårdvaran via UVC-gränssnittet. 

En anledning är bland annat att det alltid ska visas en grön prick i operativsystemet samt att lampan ska lysa när datorns webbkamera antingen är på eller en extern inkopplad kamera till datorn används.

Många trodde att uppdateringen skulle släppas redan i samband med att nysläppta Fujifilm X100VI liksom flera andra av Fujifilms kameror fick sina firmwareuppdateringar i början på april.

Den uppdaterade versionen av Fujifilm X Webcam 2.2.0 hittar du här.