NYHET / utställning

Lars Tunbjörks "Landet utom sig" blir utställning & föreställning

Landet utom sig, Anna Vnuk tolkar Lars Tunbjörk. Urpremiär 12 december på Stora scenen, Kulturhuset Stadsteatern.

Utställningen Lars Tunbjörk: Landet utom sig innehåller både foton från hans ikoniska bildserie och aldrig tidigare visat material. Hans bilder tolkas även i en föreställning med dansare och skådespelare på Stora scenen, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Fotografen Lars Tunbjörk (1956-2015) slog igenom stort med fotoboken Landet utom sig från 1993. Hans humoristiska och surrealistiska bilder av typiskt svenska platser och företeelser gjorde honom känd för en bred publik. Bilderna ställs nu ut, samtidigt som dessa tolkas i en föreställning med dansare och skådespelare.

I föreställningen Landet utom sig blir det återskapade ögonblicksbilder och utflykter i det som ligger före, mitt i och efter motiven i fotografierna – för att en bild säger mer än tusen ord.

Skara 1990, Landet utom sig.

– Uppsättningen är en hyllning till Lars Tunbjörk och hans kärleksfulla blick på Sveriges resa från arbetarklass till medelklass. Det här är vår tolkning av dessa bilder, säger koreografen och regissören Anna Vnuk.

– Anna Vnuk kontaktade mig om att göra en föreställning utifrån bilderna i Landet utom sig, jag tyckte det var en fantastisk idé, säger dokumentärfilmaren Maud Nycander och Lars Tunbjörks änka. 

Lars skildrade Sverige i brytningstid, en tid då Folkhemmet monterades ner och kommersialismen spreds i samhället på ett helt nytt sätt. Det är över trettio år sedan bilderna togs, vi kan använda dem som en spegel för att förstå tiden som varit och reflektera över det samhälle vi vill skapa för framtiden. Han samlade bilder från olika miljöer och sökte sig till människor på campingplatser, köpcentrum, varuhus och nöjesfält, och blandar humor och vemod, alltid med glimten i ögat. 

Hans speciella sätt att se på sin omgivning blev en internationell succé och blev så kraftfullt att man talade om en ”tunbjörkare” som om det vore en egen genre.

Lars Tunbjörk ur Landet utom sig (1993), Skara sommarland 1991

– Fotografen Lars Tunbjörk är en av vår tids mest betydelsefulla svenska fotografer. Han hade en unik blick för detaljer och en förmåga att fånga det absurda och vardagliga i vanliga människors liv. Hans fotografier fångar både humor och vemod med en stor ömhet, säger utställningens curator Maria Patomella.

Lars Tunbjörk (1956-2015) började som pressfotograf på Borås tidning på 1970-talet. Med bildserien Landet utom sig (1993) kom det stora genombrottet, både i Sverige och internationellt. Han medverkade regelbundet i The New York Times Magazine, Libération och Le Monde, samtidigt som hans egna projekt resulterade i böcker och utställningar världen över.

Skara 1990, Landet utom sig.

Lars Tunbjörk: Landet utom sig, visas som utställning i Galleri 3, 18 september - 18 januari 2025. Curator: Maria Patomella. Utställningen är producerad av Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Lars Tunbjörks stiftelse och Tore G Wärenstams stiftelse.

Landet utom sig, urpremiär 12 december 2025 på Stora scenen

Av: Anna Vnuk efter Lars Tunbjörks bilder

Regi och koreografi: Anna Vnuk: Anna Vnuk är dansare, koreograf, dramatiker och regissör med en lång karriär. Hon belönades med Svenska Teaterkritikers teaterpris 2024 för Anna Vnuk är Bastarden på Unga Klara och Jag offrar mig på Kulturhuset Stadsteatern.

Scenografi och kostym: Jenny Kronberg

Ljus: Johan Sundén

Mask: Rebecca Afzelius

Ljud: Klas Hasselrot (praktikant från ljuddesign, Stockholms Konstnärliga Högskola)

Kör: Näktergalningarna

Medverkande: Siri Hamari, Emma Österlöf, Astrid Drettner, Sanna Persson Halapi, Louise Peterhoff, Bahador Foladi, Emil Hedayat, Ossi Niskala, Robert Malmborg, Danylo Vorobiov, Franz Engman, Mika Höglund och Ottilie Krystek.

Lars Tunbjörk: Landet utom sig, utställning i Galleri 3, 18 september - 18 januari

Curator: Maria Patomella. Utställningen är producerad av Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Lars Tunbjörks stiftelse och Tore G Wärenstams stiftelse. Tack till Borås Stadsarkiv.