Kamera & Bild testar

TEST: Sony ZV-E1 – Nyskapande för vlogg-fotografer

För mer dynamiskt innehåll i dina inspelningar har Sony lagt till intressanta funktioner för att skapa en häftigare upplevelse för den som tittar – genom att använda beskärning och objektigenkänning på ett smart vis. Men det är en bit kvar på resan.

Sony fortsätter att skapa produkter ämnade för vloggare, och har med nya kameran ZV-E1 satsat på de videokreatörer som behöver snyggare video på ett enklare och smidigare vis. Eller, det är i alla fall planen med de funktioner som kameran har fått, med hjälp av AI-hjälpande algoritmer vars funktionalitet är tänkt att ge dig som filmar, främst dig själv, ett mer dynamiskt resultat.

Med en bakbelyst sensor på 12,1 megapixel i fullformat kan man med ZV-E1 spela in video i 4K/60, något som snart kommer att uppdateras till 4K/120p med hjälp av en gratisuppdatering. Valet av samma sensor som prisade A7S III och FX3 innebär fina förbättringar för video, men kanske inte så spännande upplösning för den som främst fotograferar högupplösta bilder. Mindre brus vid hög ISO och möjlighet till snyggt och snävt skärpedjup med den större sensorn, än exempelvis vlogg-kameran ZV-1, som var utrustad med entums-sensor.

Det finns en hel del att säga om kameran, och det intressanta med ZV-E1 är att den egentligen har en rätt enkel design, men innanför skalet är rätt avancerad. Jag återkommer till dessa delar, då det är de som står för det mest innovativa hos ZV-E1, och helt klart har användbara delar för den som arbetar med video på ett eller annat vis.

Mindre smidig design

Kamerahuset i sig är relativt enkelt uppbyggt, med färre reglage än vad man kanske kan tänkta sig att Sony skulle använda sig av. På ovansidan finns ingen sökare, så det är skärmen i sig som man får förlita sig på, och det är det första tecknet på att kameran främst är tänkt att användas för video.

En stor inspelningsknapp är placerad något innanför avtryckaren, sedan finns även ett reglage för att justera mellan stillbild, video och SQ-val för snabba inställningsskiften. Ytterligare en knapp för direkt inställning av skärpedjupsjustering finns också, vilket gör att man kan kontrollera skärpedjupet på ett smart vis. I övrigt finns en integrerad zoom-kontroll i avtryckaren för användning med de objektiv som har funktion för motorzoom.

Baksidan känner vi däremot mer igen från Sony, så det är som vanligt. Men det som är svårast med en kamera i denna klass som egentligen ska vara enkel men ändå ha kontroll, är att det inte finns något reglage för pekfingret, för exempelvis slutartidsinställning. Detta krånglar ändå till det en del, även om jag kanske antar att Sony tänkt att man helt enkelt oftast håller sig till en och samma slutartid när man spelar in video.

Att använda kameran på ett stativ, nedlagd på ett bord eller på något annat som håller den på plats fungerar finfint tillsammans med bildskärmen som går att vrida ut åt sidan för att man ska kunna se sig själv. Ska man hålla i kameran för att filma sig själv så bli det däremot inte en vinnande kombination, tyvärr. Även om man håller kameran med vänsterhanden och kan greppa med fingrarna i den kant som blir av skärmen, så ligger knapparna och reglagen illa till. Här verkar det inte som om Sony tänkt på användningsområdet, så det är bara utgå från att de inte prioriterat användare som ska filma sig själva medan de håller i kameran.

Enkel följning. Sony har utvecklat smarta autofokusalgoritmer som gör fokuseringen busenkel. Man tryckar bara på skärmen och kameran följer fokus, oavsett om du zoomar, går, förflyttar dig, filmar eller fotograferar. Dessutom med fokus på människor. 1/60 s, F/5,6, ISO  80

Funktioner för vloggare

Som jag nämnde tidigare så finns en del spännande delar för den som vloggar eller filmar sig själv för exempelvis Youtube. Först ut och den kanske mest nyskapade är funktionen för »autoinramning«, som med sina valbara inställningar arbetar med att beskära bilden på olika vis. Genom att kameran identifierar en människa, kropp, ansikte och ögon kan den justera bilden på olika vis för att skapa ett mer rörligt och dynamiskt intryck.

Ett exempel är när jag ställer mig framför kameran med skärmen riktad mot mig och backar, då följer så klart – och som vanligt – fokus med eftersom den hittar mitt öga. Men den zoomar också in mot min överkropp (om jag valt att den ska kunna det) och följer med när jag rör mig åt sidorna. På så vis ser det ut som om någon panorerar kameran åt sidan för att följa med när jag går, men i själv verket är det bara bildrutan som används som justeras, och ger intrycket av en kameraföring.

Beskärning. En av funktionerna i kameran är autoinramningen som beskär bilden automatiskt i kameran, något som sedan fastnar på den slutliga filmen. Här ser vi en bild bildskärmen som visar utsnittet som blir till film (rektangeln runt ansiktet), med mitt ansikte inzoomat. Denna ruta kan sedan förflytta sig automatiskt för att hålla mig centrerad.

In- och utzoomningen ger också en känsla av att någon arbetar med kameran för att filma mig, och det sker både mjukt och smidigt. I det stora hela tycker jag att funktionen är både användbar och häftig, det blir en effekt av dynamik och att någon faktiskt filmar – något som helt klart kan höja känslan för den som går och talar eller föreläser.

Ibland när jag befinner mig nära kameran har den svårt att hitta rätt, och har den tappat ögat så är den inte helt hundra med att snappa upp det med sin autofokus igen. Vissa gånger blir också en del svängningar där bilden vobblar lite fram och tillbaka, som om kameran inte kan bestämma hur den ska ha det. Inte helt hundra alltså, men det är heller inget genomgående problem undet testet, så det kan antagligen skilja såg åt mellan olika situationer. Häftigt, men inte helt bäst ännu, alltså.

Och när funktionen används bör kameran också vara stilla – när jag testat funktionen och samtidigt rör mig uppstår något konstiga fenomen med skevande perspektiv, eftersom mindre rörelser förvirrar inställningen för skärpedjup och beskärning.

En idé för framtiden är däremot att man genom sin telefon skulle kunna styra en del av kamerans beteende för att själv kunna välja bildutsnitt och kameraföringar. Exempelvis kanske man kan trycka på en ikon/knapp för inzoomning på ansikte och en för utzoomning och helbild, vilket skulle ge en ytterligare kontroll och dessutom ett mer kontrollerat resultat.

Bra kamera. Även om ZV-E1 primärt är för den som älskar film, så blir bilderna riktigt bra. 1/1600 S • F/4 • ISO 80

Fler cinematiska delar

För den som filmar sig själv så har kameran även automatisk exponering mot ansiktet vilket gör att det blir rätt bra från början. Kameran har även en »soft skin effekt«, något som förbättrar huden. Även ett läge för produktvisning finns, för den som ska filma sig själv när man exempelvis förklarar, beskriver eller går igenom en produkt för kameran. Fokus justeras då för prylar man håller upp. Kameran har även en bokeh-funktion med tillhörande knapp, för att snabbt kunna justera skärpedjupet.

Att kunna producera något som ser högkvalitativt ut och ändå går relativt snabbt att skapa utan avancerad efterbehandling är alltså planen med ZV-E1. Och delvis så lyckas de genom tidigare nämnda funktioner, men ytterligare en viktig del är utseendet på videon. Genom funktionen »cinematic vlog« går det att skapa en film i 2,35:1, alltså en mer beskuren bild. Dessutom går det att justera bildstilen för att få den att passa ditt projekt, och användning av både S-Log, S-Cinetone och egna LUT-inställningar för dne som vill vara mer avancerad.

Snabb fokus. Kameran har fått Sonys finfina autofokusalgoritmer och har inga problem med att hitta ansikten att fokuser på. 1/60 S • F/11 • ISO 80

Andra klassiska funktioner som finns är zebra-varning, focus peaking och antiflimmerinställning. Men riktigt användbart är möjligheten till bildstabiliseringsfunktionerna, där flera olika lägen finns. Den inbyggda bildstabiliseringen kompenserar upp till 5 steg, och har en ny inställning för »aktiv« IBIS, där bilden beskärs något. Men inställningen »Dynamiskt aktiv IS« är den som beskär mest, och använder sig av både den inbyggda bildstabiliseringen men även pixlarna på sensorn, då den endast använder en del av ytan för videons bild – som kan förflytta sig över själva sensorytan som en del av stabiliseringen.

Resultatet med Dynamisk IS är faktiskt över förväntan. När jag går på en stig i rask takt över stenar och rötter hänger kameran med riktigt bra, och bilden blir verkligen stabil. Det här är en av kamerans styrkor – som också öppnar upp för flera användningsområden.

Slutsats

Bildkvaliteten hos Sony ZV-E1 är riktigt bra. Detaljrikedomen med dagens mått mätt blir kanske inte lika spännande, då upplösningen är 12 megapixlar, något som bidrar till att den främst lämpar sig bäst för de som faktiskt vill använda den för video. Men det gör den riktigt bra. Med samma sensor som i hyllade A7S III klarar den utan större problem av att producera snygga videofiler tagna i svagt ljus, och det är värt en hel del för den som behöver just detta.

Rolling shutter är inget vi ser som ett problem, vilket det heller inte borde vara med dagens processorkraft och den lägre upplösningen på sensorn jämfört med kameror som har fem gånger högre antal pixlar.

Autofokusen är snabb och riktigt användbar för sitt syfte, och detta ligger främst i de funktioner som kameran ärvt för realtids-AF och att den har en egen dedikerad krets för just autofokusen.

Vid en första anblick kan man bli lurad för vad kameran klarar av. Trots detta kan den en hel del, och har en del nya, spännande funktioner. Men ännu är Sony inte där för att ta över tronen hos målgruppen. Den är relativt kompakt och smidig i sin storlek jämfört med vad man får, men design och reglage är inte helt genomtänkta för den som vill filma sig själv, vilket gör att den passar mindre bra för äventyraren och mer bra för föreläsaren. Men när Sony lyckas få funktion och design gå hand i hand tror jag på konceptet.

TypSystem
Cirkapris32 000 kronor
SensorFullformat
Upplösning12,1 megapixlar
ISO80-102400 (40–409 600)
Skärm3 tum (1,03 M bildpunkter), pekskärm
SerietagningCa 8 bilder/s
Filmning4K/60p, 1080/120p
Minneskort1xSD (UHS-II)
Inbyggd blixtNej
HörlursuttagJa
MikrofoningångJa
GPSNej
WifiJa
Mått & vikt121 x 72 x 54mm, 400g

Betyg

Handhavande: 3

Snabbhet: 3

Byggkvalitet: 3

Mångsidighet: 3

Funktioner: 4

TOTALT: 3,2