NYHET / vetenskap
Forskare upptäcker ny färg – "olo" har aldrig tidigare upplevts

"Oöverträffad färgmättnad", säger en som sett färgen med namnet "olo", som inte kan visas på en skärm eller annat medium för det mänskliga ögat.
Miljarder färger – så många nyanser kan det mänskliga ögat uppfatta, och lika många kan en datorskärm visa. Men en färg som det mänskliga ögat inte kunnat se, fram till nu, är den nyupptäckta färgen "olo", vars närmast synbara färg är turkos, eller blågrön. Tricket är att utvidga ögats färgrymd.
Kanske låter det som ett aprilskämt, men faktum är att forskare har använt en teknik de kallar "oz" för att skapa färgen på näthinnan genom så kallad laserstimulering. I den vetenskapliga artikeln "Superprecise lasers show people a whole new color" publicerad i Science Advances, förklarar man upptäckten:

"Vi introducerar ett principkoncept, Oz, för att visa färgbilder: direkt styrning av mänskliga ögats fotoreceptoraktivitet genom ljusleverans till enskilda celler. Teoretiskt sett är nya färger möjliga genom att kringgå de begränsningar som sätts av tappcellernas spektrala känslighet och genom att enbart aktivera M-tappceller. I praktiken bekräftar vi en delvis utvidgning av färgrymden mot detta teoretiska ideal. Försök att exklusivt aktivera M-tappar visar sig framkalla en färg bortom det naturliga mänskliga spektrumet, formellt mätt genom färgjämförelser av mänskliga testpersoner. De beskriver färgen som blågrön med en hittills oöverträffad mättnad."
Totalt är det fem personer som sett, eller upplevt färgen olo, och beskriver den som intensivt blågrön, även om det inte räcker till för att förklara upplevelsen enligt personerna. Forskarna förutsåg från början att det skulle upplevas som en ny färgsignal, och förklarar att de inte visste "vad hjärnan skulle göra med den", enligt Ren Ng som är elektroingenjör vid University of California, Berkeley.

Vanligtvis blandas olika våglängder i olika färger, genom stimulans av L-tappar som stimuleras av rött ljus (L som i långa våglängder), S-tappar av blått ljus (korta våglängder) och M-tappar som ligger däremellan.
I det naturliga ljuset finns det däremot inte någon våglängd som stimulerar enbart M-tappar, och det är det som forskarna ville kringgå. Genom att undersöka en persons näthinna kunde de hitta M-tappar och stimulera denna och flera andra med en ljuspuls. Färgfältet som upplevdes av bara M-tappar blev ungefär dubbelt så stort som en fullmåne enligt rapporten, som påpekar att detta inte är möjligt att uppnå genom naturligt ljus.

Resultatet utgör ett principbevis för programmerbar kontroll av individuella fotoreceptorer i stor skala, vilket kan bidra till forskning om hur både ögon och hjärna fungerar. Ytterligare experiment visade också att försökspersonerna uppfattade oz-färger i både stillbilds- och videoform.

Namnet "olo" kommer från de binära talen 1 och 0, där 010 representerar L, M och S-tapparna och att det är M-tapparna som är de som används för färgen. Men trots detta är det en bra bit kvar innan färgen kan komma att kunna visas digitalt, enligt Ren Ng:
“Vi kommer inte att få se olo på några smartphoneskärmar eller tv-apparater inom en överskådlig framtid. Och det här ligger mycket, mycket längre bort än dagens VR-teknik.”
För den som själv vill skapa den enligt forskarna mest närliggande färgen till olo, så är det hexadecimala (och för oss synliga) receptet #70FBD1.