NYHET / vetenskap

Världens största digitalkamera har tagit sina första testbilder

Efter två decennier av utveckling har nu Large Synoptic Survey Telescope (LSST) tagit sina första testbilder på 3,2 gigapixel för vidare analys.

Vera C. Rubin Observatory i Chile är namnet på observatoriet som fått teleskopet LSST, Large Synoptic Survey Telescope, installerat. De totalt 189 separata CCD-sensorer som var och en sitter i kameran har en upplösning på 16 megapixlar och ska ta bilder av södra halvklotets stjärnhimmel för att hjälpa till med både katalogisering av objekt och även skapa den största bilden av universum hittills.

Installationen av LSST i Rubinobservatoriet.

Enligt ett pressmeddelande ska teamet ha börjat samla in ingenjörsdata med Rubins LSST-kamera 15 april:

“Tisdagen den 15 april 2025 inleddes den första datainsamlingen från himlen med ingenjörsdata, med i-bandfiltret i strålgången. Tack vare den framgångsrika ComCam-kampanjen på himlen var teleskopets optiska justeringar anmärkningsvärt nära optimala – redan innan man ens riktade det mot himlen. Efter bara ett fåtal iterationer med observationer från himlen levererade systemet, över hela fokusplanet, en bildkvalitet med en median på cirka 1,8 bågsekunder FWHM – och detta innan någon detaljerad justering med det aktiva optiksystemet (AOS) hade gjorts."

CCD-sensorerna monteras.

Databehandlingssystemet transporterade och bearbetade då de 3-gigapixel stora bilderna vid det amerikanska datacentret, runt en minut efter att de tagits, med den totala sensorytan på cirka 60 centimeter i bredd.

Under den andra natten uppnåddes en bildkvalitet på under en bågsekund FWHM över större delen av fokusplanet, och förutom den inledande prestandan från hela observatoriets optiska system fungerade LSSTCam, dess tillhörande kylutrustning samt data- och kontrollsystem smidigt – bara några veckor efter förra månadens installation.

Installationen av LSST i Rubinobservatoriet.

"Under den första natten med ingenjörsobservationer var 183 av de 189 vetenskapliga CCD-detektorerna i drift. De övriga sex var avstängda som en extra försiktighetsåtgärd på grund av tekniska problem. Detta har ingen väsentlig inverkan på driftsättningen, och arbetet med att återaktivera dessa sensorer pågår parallellt. Justeringen med AOS kan nu fortsätta med den extra fördelen av vågfrontssensorerna i LSSTCam, vilket inte var möjligt med ComCam. Den högst prioriterade uppgiften på kort sikt är nu att driftsätta hela systemet så att det fungerar automatiskt och tillförlitligt."

Rubins forskare planerar att hålla ett ”First Look”-evenemang som förväntas äga rum i juni eller juli 2025, vilket blir den tidpunkt när bilderna först kommer att visas för allmänheten.

För en månad sedan var kameran monterad, något som definierades som det största hindret som kunde gå fel innan kameran kunde börja användas – något som lyckades utan problem. Efter detta har system genomgått flera tester och fininställningar för tekniken, där varje bild har en upplösning på totalt 3200 megapixel – 3,2 gigapixel.

Kamerans filterfunktioner har en speciell mekanism som gör att den kan byta filter på mindre än 90 sekunder, något som behövs för att kunna fotografera i olika våglängder för att få olika bilder på de objekt den ska fotografera. Spegeln, kameran och de tre linserna som utgör den optiska konstruktionen väger totalt 62 ton. Det största linselementet är 157 centimeter långt, vilket gör det till den största högpresterande linsen som någonsin skapats.

Rubinobservatoriets ursprung (tidigare känt som Large Synoptic Survey Telescope, eller LSST) går tillbaka mer än 20 år, med Microsofts medgrundare Bill Gates och mjukvarupionjären Charles Simonyi som 2008 gav ett mångmiljonbidrag för projektet. Sedan dess har National Science Foundation, det amerikanska energidepartementet och privata givare bidragit med hundratals miljoner dollar.