fotografer

Johan Svenssons supermåne-bild vid Gröna Lund har gillats av 34 000

"Månens uppenbarelse gjorde oss inte besvikna", berättar fotografen Johan Svensson som fått 34 000 likes på sin supermåne-bild över Gröna Lund.  

Den 19 augusti tog många chansen att fotografera årets första supermåne, något som innebär att den lyser något mer och befinner sig något närmare jorden. 

Den vällästa artikeln på kamerabild.se fick många att leta sig ut för att fotografera supermånen, och en av de som gjorde slag i saken var fotografen Johan Svensson som strax innan midnatt la ut sin bild på den kvällens supermåne med "Min variant av nattens supermåne i obetalt samarbete med Gröna Lund" i Facebookgruppen Norrsken.

Bilden blev populär på Facebook och har i skrivande stund genererat 34 000 likes och 520 kommentarer. När Kamera & Bild kontaktar Johan för att gratulera till den otroliga bilden berättar han att han inte trott att den skulle få så stor spridning. 

– Ja, otroligt – vilket gensvar den bilden fick, det var jag inte beredd på.

Supermånen 19 augusti 2024.

Berätta – hur gick det till när du tog bilden?

– Mycket var slumpartat. Två dagar innan supermånen skulle uppenbara sig fick jag nys om den händelsen. Då jag inte skulle jobba denna natt och väderutsikterna såg lovande ut bestämde jag mig för att försöka få till några bilder. Då jag inte har jättestor erfarenhet av att fota månen konsulterade jag min kamrat Johan som raskt kom med förslaget att vi skulle ses på Blasieholmen i Stockholm och rikta blickarna mot Gröna Lund.

– När kvällen kom packade jag ihop utrustningen, min trotjänare Sony A7R III tillsammans med Sony 70-200mm f/4, 200-600 f/5,6-6,3 samt stativet. Jag och Johan möttes upp 20 minuter innan det var dags och riggade vår utrustning, och månens uppenbarelse gjorde oss inte besvikna. Den stora utmaningen i detta sammanhang var att få till en bild där man kan se kontraster i månen och samtidigt fånga detaljer åkattraktionerna på Grönan. 

Var det svårt att få till en bra bild?

– Till en början var det inga större problem då skymningen fortfarande kastade lite ljus över stan. Varefter tiden gick och mörkret lade sig blev det knepigare. Bilderna jag tog är i RAW-format och samtliga var underexponerade med 1,3-1,7 steg. Efter en halvtimme var det så pass mörkt att vi tackade för oss och lämnade supermånen bakom oss. Väl hemma laddade vi upp bilderna till Lightroom och nu väntade en trevlig stund framför skärmen.

Behövde du göra något speciellt med bilderna?

– Genom att dra ner på högdagrarna fick jag utan problem fram detaljer i månen. Jag kunde till och med kosta på mig att dra upp exponeringen och på så vis få ut mer detaljer i Grönan. Bilderna som togs i början av månens vandring som fått lite hjälp av skymningsljuset är de som blev bäst. När jag redigerat klart ville jag passa på att dela några av bilderna på Facebook och instagram. Jag lade ut en bild i gruppen Norrsken på Facebook och gensvaret var över all förväntan. Jag passar även på att tacka för alla "gilla"-markeringar och fina rader ni skrivit.

Bilddata: 1/4s, f/6,3 vid 474 mm.