BRANSCH

Panasonic går med i Content Authenticity Initiative (CAI)

CAI arbetar för att autenticiteten och transparensen hos digitala fotografier ska kunna bekräftas i tider där AI-genererat material blir allt vanligare.

Under 2022 skrev Kamera & Bild om att Leica och Nikon börjat samarbeta med Adobe för att delta i CAI (Content Authenticity Initiative), där information om hur bilden uppkommit krypteras – något som gör att bildernas ursprung kan verifieras.

Content Authenticity Initiative (CAI) meddelar nu att Panasonic gått med i samarbetet för att arbeta med att kunna bekräfta äktheten hos bilder tagna med deras kameror. Detta gör att ännu ett stort kameraföretag adderas på listan med över 4 500 företag som deltar.

Förutom Panasonic hittar vi även Canon, Nikon, Leica, Sony och Fujifilm som nu gemensamt hittar lösningar på problem med verifiering av bilddata. Under mars meddelade Kamera & Bild att även Cloudflare går med i CAI genom att kunna följa autentiseringskedjan på nätet för bilder och video, genom så kallad C2PA-certifiering – en metod för att se hur en bild skapats och vad som gjorts med den på vägen till mottagaren i form av AI-redigering eller annan manipulation.

Genom att använda en kamera med en programvara som stödjer verifieringsprocessen för C2PA kan vem som helst verifiera en bilds äkthet genom att kontrollera bildfilen genom flödet "fotografera, signera, inspektera".

Genom att skapa en sorts "födelseattest" till bildfilen tillsammans med information om bildens djup, alltså var objekt befinner sig i det tredimensionella rummet, kan denna information sedan krypteras. Det som Sony adderar är valideringen för att bilden togs med en kamera och att objektet som bilden togs på faktiskt fanns, och inte har lagts till genom exempelvis generativ AI.

Material skapat med Adobes generativa AI-motor Firefly innehåller lösningen för "content credentials", Adobes egna system för att påvisa material som skapats med generativ AI – och visa hur, när och med vad materialet har skapats – uppbyggt av det öppna och fria autentiseringssystemet CAI. Den AI-skapade datan förblir märkt oberoende av hur den har lagrats, publicerats eller använts.