vetenskap
James Webb-teleskopet avbildar planet från annat solsystem
Gasplaneten Epsilon Indi Ab som ligger 12 ljusår bort har fångats på bild av James Webb-teleskopet.
James Webb-teleskopet har gjort det igen – och fångat en fantastisk bild på ett närliggande solystem, "endast" 12 ljusår bort. Det är den stora gasplaneten Epsilon Indi Ab som avbildats där den kretsar runt sin stjärna. Extra roligt är att planeter runt just denna stjärna är de som man föreställt sig i bland annat Star Trek, scifi-noveller och tv-spel som Halo.
På bilden ser vi planeten som en orange boll, med solsystemets stjärna maskerad av instrumentets coronagraf för att inte störa det svaga ljuset från planeten, en maskning som markeras med en stjärna.
Alla Webbs koronagrafer maskerar fysiskt bort oönskat stjärnljus för att man ska få en så bra bild som möjligt. De flesta av James Webbs bildplansmasker liknar ogenomskinliga fläckar eller stänger och tar bort stjärnljus genom att blockera det i bilden. Undantaget är MIRIs “fyra-kvadrant-fas-masker,” som skiftar fasen på ljuset så att det tar ut sig självt Sgenom en process kallad “destruktiv interferens.”
Stjärnan tros vara mellan 3,7 och 5,7 miljarder år, och mer indirekta mätningar visade på att stjärnan borde ha en stor planet som påverkade den, vilket också var anledningen till att forskarna riktade JWST mot systemet.
– Denna upptäckt är spännande eftersom planeten är ganska lik Jupiter — den är lite varmare och mer massiv, men är mer lik Jupiter än någon annan planet som har avbildats hittills, förklarar Elisabeth Matthews, astronom vid Max Planck-institutet för astronomi.
Här kan du läsa mer om rymfoto och vetenskaplig fotografi.
SENASTE I ÄMNET
-
James Webb ska rikta sin kamera mot Jupiters stora röda fläck
"Stora röda fläcken" är ett stormområde på planeten Jupiter, som James Webb snart får till uppdrag att fotografera med sin höga upplösning.
-
Ny högupplöst bild på Uranus fångar både ringar och månar
James Webb Space Telescope fortsätter att leverera makalösa bilder från rymden och på rymdobjekt. Senast att nå oss är denna häftiga bild på isplaneten Uranus med sina ringar och månar.
LÄS ÄVEN
-
Tips: Fotografera årets första supermåne ikväll
-
Timelapse: Så såg senaste dagarnas norrsken ut – från rymdstationen
-
Fototips: Missa inte Perseidernas meteorregn 12 augusti 2024
-
Ny 3D-röntgen ger bilder som förbättrar batterier
-
NASA utvecklar sensor på 36 pixlar – och kan mäta pixelns energi
-
Ny teknik ger digitala bildskärmar avancerade funktioner